• Home
  • Dieren
  • Onze vrienden
  • Contact

Alles over hypoallergeen hondenvoer

Gerelateerd

Het komt steeds vaker voor dat honden last hebben van een voedselallergie. Ze kunnen last krijgen van vervelende klachten wat zelfs pijnlijk kan zijn. De oplossing is hypoallergeen hondenvoer. In dit artikel leggen we je uit wat het betekent, wanneer je het kunt geven en hoe je kunt onderzoeken of jouw hond inderdaad allergisch is.

Wat is hypoallergeen hondenvoer?

Het is niet zo eenvoudig om uit te leggen wat hypoallergeen hondenvoer nou precies inhoudt. De reden daarvoor is dat het meerdere betekenissen heeft. We nemen ze met je door zodat je het wat beter begrijpt.

De eerste betekenis van hypoallergeen hondenvoer is dat het bestaat uit eiwitbronnen dat uniek is. Slechts 2% van alle honden kunnen hierdoor een allergisch reactie krijgen. Een minimaal aantal dus. Als tweede, de bron van het eiwit is afkomstig van slechts één dier. Hierdoor zijn allergische reacties zo goed als uitgesloten. De derde definitie van hypoallergeen hondenvoer is dat de samenstelling bestaat uit gehydrolyseerde eiwitten. Om het even te verduidelijken, de eiwitten worden dan heel klein gemaakt waardoor de hond het eiwit niet zal herkennen. Zo worden allergische reacties voorkomen. Kortom, de betekenissen komen grotendeels overeen en het draait allemaal om het belangrijkste punt: het voorkomen van een allergische reactie bij de hond. Dit is waarom steeds meer honden hypoallergeen hondenvoer krijgen.

Wanneer geef ik mijn hond hypoallergeen voer?

Op het moment dat je merkt dat je hond last heeft van een allergische reactie zul je op onderzoek uit moeten gaan. In veel gevallen komt het bijvoorbeeld door pollen of gras maar er zijn ook honden die niet tegen het voer kunnen dat ze krijgen. In dat geval is de eerste stap die je moet zetten contact opnemen met de dierenarts. Je viervoeter zal eerst uitgebreid worden gecontroleerd en als het inderdaad gaat om een reactie door het voedsel zal er hypoallergeen hondenvoer worden aangeraden.

Onderzoeken of mijn hond allergisch is

Voordat er over wordt gegaan op hypoallergeen voedsel zal er eerst moeten worden onderzocht of je hond daadwerkelijk allergisch is. Dit kun je heel eenvoudig doen door bij te houden wat je trouwe huisdier de hele week eet. We hebben het dan niet alleen over de brokken en/of vlees maar ook tussendoortjes zoals snoepjes, botten etc. Belangrijk is dat je opschrijft welke eiwitten er voorkomen in deze producten. Waren dit bijvoorbeeld vooral eiwitten afkomstig van rund en kip geef dan eens andere dierlijke eiwitten. Er is keuze genoeg. Zo kun je kiezen uit hert, eend, lam, konijn maar ook zalm en witvis.

Hoe kun je voedselallergie bij honden herkennen?

Als je denkt dat je hond last heeft van een voedselallergie zijn er een aantal dingen waar je het mogelijk aan kunt herkennen. Zo kunnen ze onder andere last hebben van jeuk, kunnen er korstjes ontstaan op de huid maar ook kale plekken. Verder kan de vacht wat vetter gaan aanvoelen of juist doffer. De voetzolen kunnen ontstoken raken en ook kunnen ze last krijgen van oorontstekingen. Tot slot zien we ook dat honden met een voedselallergie last hebben van maag- en darmklachten.